Када се помене нана свако од нас помисли на различите ствари. Неки на хладне чајеве, неки на упорну биљку коју тешко можете контролисати у башти, неки на невероватно спаривање овог укуса са црном чоколадом. Ми који нисмо баш талентовани за баштованство, па је ово једна од ретких биљака коју можемо одржати у животу, искористили смо раширеност ове биљке за играње са укусима.
Пре свега, иако постоје различите врсте нане, и ми најчешће користимо дивљу, вама препуштамо да изаберете ону која вам највише прија у зависности од доступности, јер нана не само да има изванредан освежавајући укус, она умирује тело и можемо рећи да је управо она лековити тоник за модерног човека. Користи када је потребно смирити се и изоловати од стреса, али нема седативно, успављујуће дејство.
Како је наша очараност дивљом наном расла, тако се списак предлога како је употребити проширивао, па је од идеје за расхлађивање прерастао у листу која, надамо се, ће обогатити ваше дане укусом менте.
СЛАДОЛЕД СА НАНОМ
У посуду сипајте 2 шоље млека, 2 шоље слатке павлаке, претходно блендирану шаку листова нане. Мешајте на лаганој ватри док се не појаве мехури, али не дозволите да прокључа. Оставите са стране десетак минута да нана ослободи своје ароме. У другу посуду сипајте 4 жуманца, пола шоље шећера и умутите. Лагано додајте мешавину са млеком. Сједињену смесу ставите на лагану ватру пар минута уз стално мешање. Додајте кафену кашичицу екстракта ваниле, промешајте и оставите да се хлади.
ПОСНИ СЛАДОЛЕД СА НАНОМ
Скувајте црни чај и сипајте у блендер, додајте непечени индијски орах (претходно вече потопљен у воду), листиће свеже нане, екстракт нане, цимет, кокосово млеко, кокосов путер, ванилин шећер и блендирајте. Сипајте у посуду, можете додати ломљени кекс или црну чоколаду и ставите у замрзивач.
СОК СА НАНОМ
Нана даје изванредан укус сваком цеђеном соку. Пробајте да у блендер ставите кришке лубенице са листовима нане, бићете изненађени.
ВОДА СА НАНОМ
Ставите целу стабљику нане у бокал воде и оставите преко ноћи у фрижидеру. Освежавајући укус ће вам помоћи да прегурате летње дане.
КОЦКЕ ЛЕДА СА НАНОМ
Додавањем сецкане свеже нане у посуду са ледом, добићете занимљиве коцкице које можете користити за пића, или за лед који додајете у блендер за шејкове са нотом менте.
КАКАО КОЛАЧ СА ЛИСТИЋИМА НАНЕ
Урме, свежи лешници, бадеми, листићи нане и какао. Ставите у блендер и умутите, а затим формирајте коцкиц и оставите у фрижидер. Једноставније од овога не може бити.
ПУТЕР СА НАНОМ
Крупно исецкајте листиће нане. Растопите путер. Сједините. Ставите у калупе и у фрижидер да се стегне. Сервирајте уз бифтек.
ПЕСТО ОД НАНЕ И МАЈЧИНЕ ДУШИЦЕ
Ставите у блендер шаку листова нане, шаку мајчине душице и шаку мешавине семенки сунцокрете, ораха и лешника. Пар ченова белог лука и соли и лимуна по укусу. Додајте маслиново уље и блендирајте.
ОМЛЕТ СА ЛИСТИЋИМА НАНЕ
ПАЛЕНТА СА НАНОМ
ПАСТА СА НАНОМ, МАСЛИНОВИМ УЉЕМ И ПАРМЕЗАНОМ
ХЛЕБ СА НАНОМ
СЕНДВИЧ СА ПРШУТОМ, ФЕТОМ И НАНОМ
ШПАРГЛЕ СА ПУТЕРОМ ОД НАНЕ И ПЕКОРИНОМ
ЊОКЕ СА ФЕТОМ И НАНОМ
ПРЖЕНА ПИЛЕЋА ПРСА СА ЦРВЕНИМ ЛУКОМ, НАНОМ И ЛИМУНОМ
БАРЕНА ШАРГАРЕПА СА НАНОМ, БЕЛИМ ЛУКОМ, ЛИМУНОМ И МАСЛИНОВИМ УЉЕМ
И док се играте са укусима, надамо се да то радите баш уз чашу хладног чаја од нане или мохито у руци!