Ова биљка позната по свом изгледу није прво што нам падне на памет када помислимо на храну и нутритивне вредности, ипак, у поређењу са наранџом, она садржи 25% виже гвожђа, 20-40% више витамина Ц, 25% више калцијума и 25 пута више витамина А.
Дивља ружа је један од најконцентрованијих извора витамина Ц, уз додатак витамина А, Д и Е као и антиоксиданса флавоноида. Током Другог Светског рата користили су је војници управо због ових витамина.
Плод ове биљке широко се примењује као природни лек за респираторне проблеме, код прехлада, астме, хроничног кашља па чак и код цурења носа. Присуство витамина Ц и минерала помаже да се ојача имунолошки систем и скрати време трајања прехладе. Екстракт ове биљке у тинктурама или есенцијама нуди погоднију алтренативу чајевима, као додатак исхрани током зимским месеци када имунитет слаби.
Популарна у нези коже јер се сматра да убрзава зарастање и смирује иритације. Управо велика количина витамина Ц помаже телу да ствара колаген и доприноси регенерацији ћелија коже. Киселине дивље руже помажу подмлађивању и стварању глатке коже младалачког изгледа, па је популаран састојак препарата за освежавање и подмлађивање коже. Тинктура од дивље руже показала се ефикасном код поболшања ожиљака од псоријатичних промена и мрља на кожи. Висок садржај бифлавоноида помаже одржавање капилара здравима кроз цело тело, и добар је додатак уколико сте на режиму дијете уз режим лепоте.
Витамин Ц је потребан организму као антиоксидант. Киселина из ове биљке неопходна је организму за везивна ткива, па се сматра да она помаже и код болова у зглобовима и артритиса.
ДИВЉА РУЖА (Rosa Canina)
with no comment