Зачини
Медитеранска кухиња мало људи може оставити равнодушним. Она нема специфичности као што их има доста у источној кухињи, није тако пресна, као кухиња балитчких народа. Зачини играју главну улогу у медитеранској кухињи. Верује се, да зачини не дају „отварање“ укуса једног или другог састојка и није неопходно коришћење зачина за оне који преферирају здраву исхрану.
Дајте да разоткријемо још један мит о здравој храни и говоримо о најкориштенијим зачинима у медитеранској кухињи.
Зачини – Жалфија и рузмарин
Поседују противупална, антибактеријска, тонична својства. Ове биљке штите од негативних утицаја стреса и имају позитиван ефекат на дигестивне процесе. Недавна истраживања су нутрициониста су показала, да припрема пржених кромипирића са рузмарином, штетни канцерогени из полимера кромпировог штирка се не формирају захваљујући антиоксидансима које садржи рузмарин.